Selecteer je taal

Au, hielspoor opgelopen. En nu?

Home Au, hielspoor opgelopen. En nu?
Au, hielspoor opgelopen. En nu?

Overbelasting en de kans op hielspoor

Het zal geen verbazing wekken als we zeggen dat mensen die in de horeca of zorg werken, snel last kunnen krijgen van het bewegingsapparaat. Door veel kilometers te lopen op een dag, is de kans op vermoeidheid, pijn en overbelasting vrij groot. Een typische klacht aan de voeten die veel voorkomt is hielspoor. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Het voelt alsof je met je hak op een steentje loopt en dat de hele dag lang. Klinkt niet echt fijn, toch?

Normaal gesproken komt hielspoor al voor bij meer dan 15% van de mensen. En vermoedelijk is het wel veilig om te stellen dat het onder zorg en horeca personeel nog iets hoger ligt. Want overbelasting door veel lopen komt daar nu eenmaal veel voor.

Wat is hielspoor?

Zoals duidelijk zal zijn is het een blessure aan de hiel en dan specifiek onderaan de hiel, op het hielbot. Op die plek zit een aanhechting die we hielpeesplaat (plantar fascia) noemen en naar de voorvoet loopt. Die aanhechting is bij veel mensen (zo’n 55%!) omgeven door een kalklaagje. Deze ontstaat doordat de pees wat moeilijker doorbloed en een beetje stijver wordt gedurende de tijd. Bij velen zorgt dit in eerste instantie niet eens voor klachten. De verkalking die zich als een haakje op röntgenfoto’s laat zien, doet geen pijn. Dat kan echter veranderen naarmate je ouder wordt, of naarmate er sprake is van een overbelasting. Dan kan de pees gaan ontsteken en ga je dus ook pijn voelen. En dan heb je dus een hielspoor.

Schokdemping is belangrijk

Een belangrijke oorzaak hebben we hierboven al gegeven, namelijk dat het een blessure is door overbelasting. En overbelasting hoeft niet te komen door veel lopen, maar door gebrek aan demping en flexibiliteit van de voet. Een mensenvoet is natuurlijk niet van nature gemaakt om op harde ondergronden te lopen, dus wanneer je schoenen onvoldoende demping hebben, dan dreunt dat behoorlijk door tot in je voet en gewrichten. En dan ligt een overbelasting op de loer. Goede schoenen met goede demping is dus belangrijk en niet iedere werkschoen heeft dat. Je zult dus een goede keuze moeten maken wat betreft je werkschoenen. En vooral met klompen is het uitkijken, want doorgaans is de demping daar vrijwel nul.

Flexibiliteit voor doorbloeding en kracht

Suecos werkschoenen tegen hielspoorEen voet die in goede vorm is zal minder snel hielspoor krijgen. Het klinkt als een waarheid als een koe en dat is het eigenlijk ook. Wanneer je voeten te weinig bewegen, dan kunnen blessures bij belasting eerder gaan ontstaan. In dit opzicht is het natuurlijk niet anders dan wat er voor het hele lichaam geldt. Je kunt natuurlijk ook niet ongetraind ineens een marathon lopen en verwachten dat je dat wel even redt. Werken in de zorg, horeca of schoonmaak branche is wat dat betreft ook echt topsport. Dat doe je niet zomaar even. En dus moet je ook wat kunnen verwachten van je schoenen. Doorgaans zijn flexibele schoen die voldoende ondersteuning bieden het beste. Er wordt natuurlijk ook vaak beweerd dat je stevige schoenen moet dragen om geen klachten te krijgen, maar dit is slechts ten dele waar.

Het klopt dat je door stevige schoenen wat vaster in je schoenen staat en wat meer ondersteuning ervaart. Maar het is ook zo dat de voet daardoor vaak weinig bewegingsvrijheid heeft en daardoor dus ook een beetje ‘lui’ wordt. Spieren en pezen worden minder gebruikt wat de flexibiliteit niet ten goede komt. Ook de doorbloeding wordt dan minder en de spieren en pezen in de voet zullen dan wat zwakker worden. Dat kan dan ook een oorzaak zijn dat de voeten sneller overbelast worden.

Een algemene factor waar we niets tegen kunnen doen is leeftijd. Hoe ouder we worden, hoe meer de voeten de neiging hebben om door te zakken. De voetboog zakt dan iets in, waardoor de hiel en de voorvoet wat verder uit elkaar komen te staan. Er komt dan meer druk op de hielpeesplaat te staan. En ook dit kan dan hielspoor klachten veroorzaken.

Wat moet je doen om overbelasting te voorkomen?

Om te voorkomen dat je klachten krijgt is het van belang dat je goede schoenen draagt. Maar wel schoenen die voldoende flexibel zijn en toch de juiste ondersteuning bieden. Dat klinkt als een behoorlijke opgave en dat is het eigenlijk ook. Niet veel schoenen voldoen aan deze eigenschappen.
Suecos schoenen zijn wat dat betreft wel een uitzondering. Deze flexibele schoenen met een zool van X-Cell bewegen soepeltjes met de voeten mee. Het materiaal is ook uitermate schok dempend en in tegenstelling tot andere merken blijft dat ook zo gedurende de levensduur.

De zolen in deze schoenen zijn echter wel vlak. Maar, ook daar is natuurlijk wel een oplossing voor. Als je zelf zooltjes hebt laten maken door de podoloog, dan kun je die makkelijk in deze schoenen plaatsen. De bestaande binnenzool kan er eenvoudig uit gehaald worden. Deze is al wat dikker, dus er is voldoende ruimte om een zootje van de podoloog in de schoenen kwijt te kunnen. Mocht je zooltjes van de podoloog toch niet fijn vinden of een tikkeltje (of heel erg) te duur, dan zijn er ook Sole inlegzolen. Deze hielspoor zooltjes geven direct goede ondersteuning aan de voeten en ontlasten direct de druk op de plantar fascia (met wel 36%, zie hiervoor ook deze studie).

Overtuigd dat Suecos de beste keuze is om je hielspoor mee te behandelen of beter nog, te voorkomen? Ga dan naar ons uitgebreide assortiment en kies een schoen (of klomp) die bij jou past.

Wil je meer informatie over hielspoor, dan kun je op www.hielspoor.com nog veel meer te weten komen over deze aandoening.

      29-06-2020 14:42     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Martine -  04-08-2021

Hallo, Heb al een tijdje last van hielspoor , ik draag steunzolen voor mijn holle voeten wat is dan het beste om te doen en te dragen .

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies